A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Az erdélyi román nacionalizmus első százada
Szerző:I. TÓTH Zoltán
Kiadás éve:1998
ISBN:973-9311-25-3
Oldalak száma:504
Kategória:Történelem
Sorozat:Múltunk Könyvek
Méret:A5
Ár:
30 RON
3000 HUF
8 EUR

„Ebben a könyvben a román nemzetiségi öntudatosodás folyamatás kísérelem meg bemutatni a források tanúsága alapján. A valóságtartalom, melyhez eljutottam, nem felel meg sem a magyar, sem a román nacionalista történetírás megszokott eredményeinek. Bár nem ölel fel minden megközelíthetõ egykorú forrásanyagot, minden eddigi kísérletnél többet használ fel, és a leglényegesebb anyag nagy részét felöleli. Megírásából az emberi lehetõségek határain belül minden célzatosság hiányzik, kivéve egyet: a valóság megismerésének vágyát.” (részlet az elõszóból)

A tartalomból: Mítoszok nélkül: I. Tóth Zoltán könyve (Miskolcy Ambrus); Az erdélyi román nemzeti öntudat feltételei és elõzményei; Az erdélyi iskolázás hatása a román nemzeti öneszmélésre, Az erdélyi román történelmi tudat elsõ nyomai, Klein Ince politikai céljai, A nemzetfogalom alakulása Klein Ince korában, Az unió sorsa 1744 után, A világi értelmiség, Az egyházi értelmiség, Unió és nemzetiség, Az ortodox szabadságharc gyõzelme és az illírizmus, A nemzetfogalom alakulása, Az erdélyi román közoktatás kezdetei, A történelmi tudat kialakulása, Felvilágosodás és nacionalizmus, Az erdélyi triász, I. Tóth Zoltán nyomtatásban megjelent mûveinek bibliográfiája (Csatári Dániel)


A könyvről:
A románság nemzetiségi öntudatosodása
@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: