A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Babilonban ez nem így van
Szerző:MÓSER Zoltán
Kiadás éve:1996
ISBN:973-97223-9-3
Oldalak száma:256
Kategória:Néprajz
Sorozat:Krónika Könyvek
Méret:A5
Ár:
20 RON
2000 HUF
6 EUR

A magyar népköltészet, elsősorban a népdal és ballada a tárgya a kötet legtöbb tanulmányának. A szerző többfelől közelíti meg a témát: megkísérli e folklórműfajok esztétikai-poétikai meghatározását (Kazinczy, Erdélyi, Arany, Hegel és egyéb szerzők alapján, épp csak a ma standard folklorisztikai szakirodalmat nem véve figyelembe); hipotéziseket állít fel a népköltészet "születését", genezisét illetően; tárgyalja a folklór és a műköltészet kapcsolatát (beleértve a folkorizációt is); szól azokról a modern irodalmi irányzatokról, amelyeknek hozadékát többen is felfedezni vélték a népköltészetben (szimbolizmus, szürrealizmus stb.); beszél a folklórra építő modern képzőművészetről és irodalomról, valamint számos népdalt és népballadát elemez, sőt népszokást is leír. Átmeneti jellegű mű a hagyományos tudományos megközelítések és a népszerű ismeretterjesztés között - talán ezért is fogják azok is forgatni, akiket a szakmunkák elriasztanak.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: