A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Csíki kaláka
Szerző:HAJDÚ Farkas-Zoltán
Kiadás éve:1995
ISBN:973-96123-8-5
Oldalak száma:174
Kategória:Néprajz
Sorozat:Krónika Könyvek
Méret:A5
Ár:
RON
HUF
EUR

Elfogyott

„A kaláka, mint intézmény megközelítéséhez nem tartottam elégségesnek a hagyományos értelemben vett néprajzi módszereket, s ezért a történelem, a szociológia, az etnológia, a nyelvészet – témámra vonatkozó – kutatásait, módszereit is megpróbáltam hasznosítani, sőt a kulturális antropológia néhány szempontját is figyelembe vettem. Elsőrendű célom az volt, hogy egy földrajzilag és társadalmilag meghatározott területen – Csíkban – létrejött és kifejlődött, a szokásszerúségek ereje folytán megőrződött intézményt minélé több szempontból megközelítsek, majd más típusú közösségek hasonló jellegű intézményeivel összehasonlítsak. Meggyőződésem ugyanis, hogy egy közösség jellemvonásainak leírásához, elemzéséhez nem elégséges seam az anyagi műveltség pozitivista felleltározása, sem a társadalmi szabályszerűségek bemutatása, ajánlaos inkább szemügyre venni a közösség tagjai közötti kooperáció, ill. reciprocitás formáit, hiszen alapjában véve ezek bizonyítják a társadalmasulást s a közösség belső kohéziójának állandó erősödését.” (Hajdú Farkas-Zoltán)


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: