A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Az erdélyi szászok jeles napi szokásai
Szerző:POZSONY Ferenc
Illusztrátor:ÁDÁM Gyula
Kiadás éve:1997
ISBN:973-97734-8-6
Oldalak száma:334
Kategória:Néprajz
Sorozat:Krónika Könyvek
Méret:A5
Ár:
RON
HUF
EUR

Elfogyott

Az Erdélyben sok évszázada élő szászok egészen a legutóbbi időkig híven őrizték nemcsak közösségük viszonylagos zártságát, belterjességét, de hagyományos folklórját is. E folklórnak szerves része, egyben egyik legjellemzőbb "műfaja" is a különböző naptári ünnepek, "jeles napok" megünneplése, a hozzájuk csatlakozó rituálék, ünnepi szertartások és mókák, a velük kapcsolatos szokások és hiedelmek. Ezek összegyűjtésére tett nagyszabású kísérlet Pozsony Ferenc kiváló monográfiája. A tudós szerző igen alapos helyszíni kutatások, levéltári vizsgálódások, valamint szakirodalmi szemlék révén szinte a szász ünnepi szokások regiszterét be tudja mutatni, méghozzá úgy, hogy egyszerre nyújtja e szokások strukturális elemzését és történeti dinamikájának rajzát is. Ez utóbbit illetően nemcsak a szokások keletkezését dolgozza fel, de változásait és mai továbbélését is dokumentálja. A kötet - mintegy bevezetőül - az erdélyi szászság történelmét foglalja össze dióhéjban, majd s szász társadalom intézményrendszerét, szociológiai leírását adja (a szomszédságok struktúrája, a szomszédságok funkciói, a legényegyletek, leányegyletek stb.). A kötet törzse a naptár rendje szerint, újévtől karácsonyig veszi sorra a jeles napokat és jeles időszakokat (pl. farsang), mindegyiknél részletes beszámolót nyújtva a hozzá kapcsolódó szokásokról hiedelmekről, ünnepségekről stb. ; A kötetzáró összegzés általános szokáselemzést, a szerepek analízisét, a modern folklorisztikában oly fontossá vált térhasználati és időrelevancia-vizsgálatok eredményeit adja. A román és német nyelvű összefoglalásokkal is ellátott kötet - fontos folklorisztikai feldolgozás, ám korántsem csupán szakemberek olvasmánya. A néprajz és Erdély iránt érdeklődő, művelt laikusoknak is érdemes ajánlani.

@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: