A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Gyöngyökkel gyökereztél
Szerző:TÁNCZOS Vilmos
Illusztrátor:ÁDÁM Gyula
Kiadás éve:1996
ISBN:963-97734-7-8
Oldalak száma:310
Kategória:Néprajz
Sorozat:Krónika Könyvek
Méret:A5
Ár:
RON
HUF
EUR

Elfogyott

Tánczos Vilmos remek kötete, melyben a gyűjtött szövegeken kívül két néprajzi esszé is van, Nagy Olga szerint „nem ráadás Erdélyi Zsuzsanna Hegyet hágék, lőtőt lépék című csodálatos könyvére, hanem az ebben megismert szakrális költészet izgalmas folytatása s egyben sajátos változata is”. Miért? Mert e táj népe – hadd előlegezzem a professzor magyarázatát – a hiányból, a megvertségből, a csaknem rabsorsból is költészetet tudott teremteni. „A gyimesi és moldvai archaikus imaanyag ugyanis sajátos történelmi-földrajzi körülmények között alakult. A moldvai magyarság a századokon át tartó paphiány miatt »vallási önellátásra« szorult, a templomi szolgálatot is »deákok« (parasztkántorok) végezték, s emiatt itt a népi liturgiának sajátos formái alakultak ki, ami a hívek egyéni, családi környezetben történő imahasználatán is nyomot hagyott. A »népi színezetű« vallásgyakorlat eredményeként a középkor egyetemes imakincse bizonyos mértékig folklorizálódott, s eközben mindinkább egyénivé, és személyes, intim költészetté vált.”


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: