A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
A múlt kisajátítása
Szerző:ZSIDÓ Ferenc
Kiadás éve:2012
ISBN:978-606-556-039
Oldalak száma:304
Kategória:Néprajz
Méret:B5
Ár:
35 RON
3500 HUF
10 EUR

A kötet a magyar–román–cigány közösségek naiv történelmét vizsgálja, az együttélő népcsoportok történelemszemléletei közti összefüggésekre, az etnikus eltérésekre és a regionális egységességre fókuszálva. A könyv témájául választott mikrorégió a Nagy-Küküllő fennsíkján terül el, Hargita megye délnyugati részén, ahol magyar közösség már erősen keveredik a románsággal és cigánysággal, kialakítva egy sajátos együttműködési modellt. A különböző etnikumok bizonyos mértékben közös történelmen osztoznak, de az értelmezési szándékokból fakadó különbségek adottak. A három közösség egymás történelméről sok mindent tud, amit pedig nem tud, az szintén nem véletlenszerű. Mindhárom etnikum igyekszik értelmezni/újraírni a múlt főbb momentumait, meghatározva helyét a jelenben. Ezek a múltkonstrukciók gyakorta versengenek egymással, mert mindhárom népcsoport elsőbbséget szeretne biztosítani önmagának, ezért is lett a könyv címe: A múlt kisajátítása.


A könyvről:
2012 július 30káfé főnix
@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: