A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Városfejlődés a székelyföldön 1750–1914
Szerző:PÁL Judit
Illusztrátor:BIRÓ Gábor
Kiadás éve:2003
ISBN:973-8468-02-7
Oldalak száma:656
Kategória:Történelem
Sorozat:Múltunk Könyvek
Méret:A5
Ár:
40 RON
4000 HUF
10 EUR

A Székelyföld az egykori Habsburg Birodalom, majd az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legelmaradottabb régiójának számított, és ezt az elmaradottságot „sikerült” konzerválnia mind a mai napig. Városai – az egy Marosvásárhely kivételével, de ezt a szabad királyi városi rangra való emelés után nem is tekintették a Székelyföld részének – nem számítottak „igazi” városoknak. Lehet-e itt ilyen körülmények között városfejlődésről beszélni, és ha igen, mit jelentett ez? A 18. századig a Székelyföldön 12 település jutott valamilyen mértékű városi kiváltsághoz. Milyen szerepkört láttak el az adott települések, mi igazolta kiváltságaikat? Ezek fele a dualizmus idején a nagy közigazgatási reformok során elvesztette városi rangját. Miért sikerült ezt egyeseknek megtartaniuk és miért vesztették el mások? Mennyiben volt fontos a kiváltság és mennyiben a különböző városi funkciók megléte? Hogyan élték meg az átalakulást, kiváltságaik elvesztését e helységek? Mennyire volt szerves a fejlődés? És végül: mekkora volt az állam szerepe a városfejlődés során? Ezek a kérdések szolgáltak tehát a könyv kiindulópontjául.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: