A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Sztálin a székelyeknél
Szerző:STEFANO Bottoni
Illusztrátor:BIRÓ Gábor
Kiadás éve:2008
ISBN:978-973-8468-80-1
Oldalak száma:448
Kategória:Történelem
Sorozat:Múltunk Könyvek
Méret:A5
Ár:
40 RON
4000 HUF
10 EUR

z 1952 és 1960 között működő Magyar Autonóm Tartomány olyan volt, mint egy kulturális üvegház. A MAT-ban otthon érezhette magát a többségben élő magyar közösség, mivel az oktatási és kulturális intézmények, színházak, művelődési házak és néptánc csoportok kiemelkedő szerepet játszottak a magyar/székely identitástudat megőrzésében, annak ellenére, hogy ezeket a kommunista ideológiai sémák szerint működtették. Az átlag székely ember úgy élte meg a Magyar Autonóm Tartományt, mint valamilyen természetes állapotot. Ha nem is tetszett neki ez a Sztálin közreműködésével nyert „autonómia”, logikusnak és jogosnak tartotta a kétnyelvűséget, a magyarok részvételét a közigazgatásban, az érvényesülési lehetőségeket. Az osztályharc durva és embertelen voltát elítélte, de azt is látta, hogy az a „szocialista” világ, ami Székelyföldön épül, elfogadhatóbb és kevésbé idegen számára, ha anyanyelvén szólítja meg.


A könyvről:
2009 február 27Sztálin a székelyeknél
@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: