A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
A krízis éve 1949
Szerző:GAGYI József
Illusztrátor:BIRÓ Gábor
Kiadás éve:2004
ISBN:973-8468-22-1
Oldalak száma:272
Kategória:Történelem
Sorozat:Múltunk Könyvek
Méret:A5
Ár:
30 RON
3000 HUF
8 EUR

Politikatörténeti szempontból ez az év a román államépítkezés 1940 és 1955 közötti, átmeneti szakaszához tartozik. Románia magyarságpolitikája szempontjából is átmeneti esztendőről beszélhetünk, hiszen a Magyar Népi Szövetség elsorvasztása és a Magyar Autonóm Tartomány létrejötte közötti időszakról van szó. A politikatörténeti fordulópont Romániában 1948-ban volt. Azonban az ezt követő társadalmi átalakulások helyi szinten 1949-ben indultak el. A kötet egy olyan történeti antropológiai elemzés, amelynek középpontjában a székelyföldi társadalomnak a hatalom kiterjesztésére adott válaszreakciói állnak.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: